Toți românii cu centrale termice de apartament sau casă vor fi taxați: schimbarea de la Bruxelles care ne va costa scump în România
Cea mai nouă lovitură financiară pentru români vine de la Bruxelles și se reflectă într-o taxă de poluare ce urmează să fie achitată de către toți oamenii cu centrală termică de apartament pe gaz. În contextul în care majoritatea centralelor din România sunt pe gaz, consecințele sunt clare.
O taxă de poluare urmează să fie introdusă în Europa, conform concluziilor din dezbaterea ce a avut loc în ultimele zile la Bruxelles. Aceasta va viza nu doar persoanele fizice, ci se va reflecta și în anularea dreptului industriașilor de a polua gratuit. În plus, va duce la impozitarea emisiilor de gaze de încălzire, dar și a autoturismelor. Aparent, peste 30 de ore de discuții au fost necesare pentru negocierile din Parlamentul European și Consiliul UE pentru a crește obiective și a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului.
Cum ajungem să plătim taxă de poluare pe centrala din casă
Ce s-a întâmplat în această săptămână la Bruxelles este o urmare a reformei propuse în iulie 2021 de către Comisia Europeană, un alt pas important spre reducere emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde al UE. Dacă întregul concept îți este străin, merită să ai în vedere că, pe baza acordului, până în 2030, se dorește reducerea emisiilor poluante cu 62% în raport cu valorile înregistrate în 2005, deși un obiectiv anterior se reflecta într-o reducere de doar 43% în aceeași perioadă de timp.
Un pic controversată este decizia executivului UE de a crea o a doua piață a carbonului intitulată ETS2. Aceasta din urmă va viza încălzirea casnică și combustibilii rutieri. Având în vedere lovitura financiară pentru oamenii obișnuiți a acestei măsuri, deputații europeni au solicitat ca măsura să se aplice inițial clădirilor de birouri și camioanelor grele.
Revenind însă la informația din titlu, probabil cea mai ciudată decizie de la Bruxelles vizează achitarea din 2027 a unei taxe pentru emisiile de carbon de către oamenii obișnuiți. Aceasta va sancționa practic emisiile de gaz ale centralei termice din locuință, dar și utilizarea combustibililor auto tradiționali. Singura situație în care intrarea în vigoare a unei astfel de taxe este amânată ține de continuarea creșterii prețurilor în piața de energie.